Hval og Nordlys – Natur&Foto

Tromsø, Northern Norway  |  Nov 17th - Nov 21st 2021 (0)
from/per person  1,400
  • Home
  • Hval og Nordlys – Natur&Foto

Schedule

Dato: 17.-21.november 2021
Sted: Tromsø, Norway
Antall seter: o/9
Vanskelighetsgrad: Lett
Guider: Tom Schandy, Arild Heitmann og Stian Klo

Pris: kr 14.990,- NOK (basert på dobbeltrom)
Depositum ved registrering: kr 4000,- NOK (refunderes ikke hvis man melder avbud).

Start: Evenes 17.november - kl 16.00
Avsluttes: Evenes 21.november - ca kl 20.00

Hva er inkludert: Overnatting fra onsdag til søndag, frokost, to hvalsafarier, transport mellom stedene, guiding
og kurs i etterbehandling.

Hva er ikke inkludert: Fly til og fra Tromsø. Middager. Enkeltrom koster ekstra.


Booking

Booking Form
First
Last

Description

Nordlys og hvalsafari – Samarbeid med Natur&Foto

Lyst til å fotografere nordlys, nordnorskt landskap i kombinasjon med havets kjemper – knølhvaler og spekkhoggere? Da skal du bli med på denne turen – et samarbeidsprosjekt mellom Natur&Foto og de eminente landskapsfotografene Stian Klo og Arild Heitmann.

Dette er en novembertur til Nord-Norge. Det høres kanskje grått og mørkt ut, men lysmessig er dette en fantastisk tid med morgenlys eller kveldslys hele dagen – og med lange kvelder, og så sant det er klarvær – store muligheter for sprakende nordlys. Vi drar til Tromsø og fortsetter videre til Skjervøy nord for Tromsø. Rundt Tromsø jager vi landskap og nordlys, og ved Skjervøy leter vi etter knølhval og spekkhoggere.

Tidligere var hvalene lenger sør, rundt Andenes, men nå har sjøpattedyr-sirkuset flyttet seg nordover. Noen steder samarbeider spekkhoggerne om å fange sild. De kretser rundt sildestimen, som går rundt og rundt, tettere og tettere, som i en karusell. Når silda har samlet seg tett nok, farer en spekkhogger inn og slår med den kraftige halefinnen. Masse sild blir svimeslått, og så er det bare for spekkhoggerne å plukke opp maten. På en god dag vil du se hvalblåst over alt. Knølhvalens dykk er det alle venter på: Den krummer ryggen og går rett ned, og i et lite øyeblikk står halefinnen opp av havet som en skulptur. Andre hvaler leker seg i vannskorpa, ruller rundt og vinker med de lange brystfinnene. Når hvalsafarien er over – og hvis det er klarvær, håper vi å se det flagrende nordlyset.

Stian Klo og Arild Heitmann driver selskapet Discover North AS (Lofoten Tours) og er spesialister på landskap. De vet de beste lokasjonene for nordlysfotograferting rundt Tromsø. Deres landskapsekspertise i kombinasjon med vår wildlife-ekspertise er en spennende kombo. Ikke nok med det – på kveldene skal Heitman og Klo vise oss sine beste etterbehandlingstricks på datamaskinen. Deres bilder ses av et stort publikum. Instagramkontoen deres har rundt 250 000 respektive 150 000 følgere. Vi har bare plass til 9 deltakere, så førstemann til mølla.

Utstyr
Vi fotograferer fra åpen rib. Viktig å beskytte utstyret mot saltspray og vann. Ha med vanntette poser til kamera. Ha med deg varmt tøy. Vi vil låne varmedresser og redningsvester når vi er på havet. Aktuelle objektiver er f.eks. 300/2.8 eller 70-200/2.8. Hvalene kan komme veldig nær enkelte ganger, så lurt å være fleksibel med brennvidden. All fotografering i båt foregår håndholdt. For nordlysfotografering må du ha med stativ og fjernutløser til kameraet. Her er det best med en vidvinkelzoom, f.eks. 14-24mm.

Nivå
Turen innebærer ingen store fysiske anstrengelser, men du må ikke være redd for å være ute i båt. Turen egner seg både for amatører og profesjonelle. SEASAFARI ANDENES er vår samarbeidspartner. De har operert her oppe i flere år og er svært profesjonelle. Innehaveren som kommer fra Nederland, er selv en dyktig fotograf og vet hva fotografer er ute etter. Vi bruker en 12 seters rib-båt som er spesialdesignet for foto.

MERK: Vi drar til tøffe farvann midtvinters. Det vil ikke være refusjon på prisen om forholdene skulle være slik at vi ikke kommer på sjøen eller om nordlyset skulle utebli på grunn av skyer.

FAQ

Hvordan kommer jeg meg dit ?

Direkte fly fra Oslo Gardermoen (OSL) til Tromsø Lufthavn (TOS) kan kjøpes hos både www.sas.no og www.norwegian.no

Hvilket fotografisk nivå forventes ?
Alle kursene og workshopene er åpne for både nybegynnere og profesjonelle, det eneste kriteriet vi stiller er at du har en lidenskap for foto og et ønske om utvikle “synet”. Oppfordres til å gjøre deg kjent med eget kamera og innehar basis kunnskap om de aller enkleste funksjoner.

Hva skal jeg ta med ?
Nord-Norge vil alltid være Nord-Norge, værhardt og ofte brutalt – men det er det som er sjarmen med plassen. Vær forberedt på all slags vær og lave temperaturer – ta med Gore-Tex klær og dunjakke, støvler og høye sko anbefales, rikelig med ull undertøy og hansker/luer. En komplett liste sendes ut ca en uke før avreise når vi vet litt mere om hvordan værmeldingen utarter seg. Hvis du glemmer noe kan vi stoppe på sportsbutikk i Tromsø

Kommer vi til å opplevelse snø ?
Tradisjonelt sett vil fjelltoppene være hvite i denne perioden av året, og frosten tar godt for seg på natten. I 2019 var det rekordmye snø tidlig, så vi håper på en lignende situasjon i 2020.

Vil vi se og jakte på nordlyset ?
Nordlyset er noe vi har stort fokus på og kommer til å følge med på værmeldingen som en hauk under hele turen. Er det klarvær drar vi ut på jakt uansett – og hvis det er overskyet og dårlige odds, er vi i standby modus og klar til å rykke ut hvis vi ser at ting endrer seg.

Hva slags vær kan jeg forvente ?
Nord-Norge er viden kjent for røft og barskt vintervær. Det er ofte røft vær og veldig lokalt – noe som betyr at det skifter fort. Det handler ofte om å bare stå i det og vente ut evt uvær, det mest spektakulære lyset og dramatikken oppstår som regel før eller etter kraftige byger eller vind.

Hvilken vanskelighetsgrad er denne turen på ?
Dette er en lett tur og tilgjengelig for alle. Ikke lagt opp til lange anstrengende turer.

Hva slags kamerautstyr skal jeg ta med ?
Ta med eget kamera (helst et med god værtetting), og en lyssterk vidvinkel ala 14-24mm f/2.8, 16-35mm f/2.8 evt f/1.4 prime linser for nordlyset. Anbefaler også et solid stativ, ND/PL filter og 24-70mm. For hvalsafari anbefales typ 70-200mm, 300mm, 100-400mm etc. Ta også med laptop med Adobe Photoshop og Adobe Lightroom installert.